j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Secret Salt
  -  Travel   -  Ice ice baby

Ice ice baby

Ijsland. Het land met zoveel gezichten. Magisch en verassend en dat zo dichtbij!

Om je vrij te kunnen bewegen is het fijn om zelf een auto te huren en niet afhankelijk te zijn van bussen vol toeristen die overal tegelijk gaan kijken. Een 4-wheel drive is echter wel aan te raden, want als je op de F-wegen (wat moeilijker begaanbare wegen) gaat rijden is het wel fijn om niet vast te komen te zitten 😉

De beste tijd om er naartoe te reizen zijn de maanden mei t/m oktober. Wij waren er in de 3e week van oktober en het was toen rond de 5 graden. Wel kan het in Oktober al wat onvoorspelbaarder zijn qua weersomstandigheden maar het is er ook een stuk minder druk omdat het net buiten het hoogseizoen valt.

De eerste dagen zijn we langs de zuidkust van IJsland gereden. Je kijkt hier je ogen uit! Het is niet alleen waanzinnig mooi op het moment dat je bij een bezienswaardigheid uitkomt maar ook vanuit de auto zijn de uitzichten bizar. Van een landschap waarbij de bergen 100 kleuren hebben rijd je naar een vergezicht met zee aan de ene kant en een gletsjer aan de andere kant.

Hier wat tips voor de zuid (en klein stukje oost en west) kust van IJsland:

 • Skogafoss
  Dit is een prachtige waterval waarbij je via de zijkant met een trap naar het begin van de waterval kunt lopen.
 • Seljavallalaug
  Dit is een verborgen buiten zwembad die aangevuld wordt met water uit de bergen dat heel warm is, een warm water bron dus.. heel tof!
 • Seljalandsfoss
  Eén van de bekendste watervallen van IJsland waar je achter langs kunt lopen.
 • Vík
  Het strand van Vík is pikzwart, echt super mooi! En daar zijn hele aparte gesteentes te zien en een prachtig uitzicht.
 • Dyrholaey
  Bij het strand van het plaatsje Vík is een heel mooie stenen boog in het water, deze heet de Dyrholaey.
 • Fjaðrárgljúfur
  Een hele diepe spleet in de aarde waar je helemaal langs op kunt lopen. Bizar gezicht!
 • Hornafjörður
  Dit is een afgelegen ijs-meer, deze is heel tof omdat hier bijna geen toeristen komen (deze tip kregen we van één van de locals). Je hebt trouwens wel een 4- wheel drive nodig om er te komen haha.
 • Jokulsarlon
  Dit is een bekender ijs-meer die aan de kust ligt. De ijsbrokken van de gletsjer liggen in het meer en deze worden langzaam opgenomen in zee. De ijsbrokken worden dan meegenomen de zee in maar spoelen ook direct weer aan op het zwarte strand. Hierdoor ontstaan een soort kristallen op het strand! Magisch!
 • Skaftafell National Park
  Een heel mooi natuurpark waar je verschillende routes kunt lopen langs watervallen en prachtige uitzichten. Met als kers op de taart een uitzicht over een gletsjer.
 • Stocksness
  Dit is het meest gefotografeerde gebergte.
 • Landmanalaugar
  Hier zijn wij uiteindelijk niet geweest omdat er binnenwegen gesloten waren maar ook dit is een heel groot national park. Hier schijnen de bergen bizarre kleuren te hebben vanwege de begroeiing.
 • Snaefellsness
  Dit ligt aan de westkant van IJsland en bevat mooie natuurverschijnselen: watervallen, bijzondere gebergtes en diepe spleten in de bergen waar je in kunt wandelen.

Een paar mooie slaap plekjes rond de zuidkust:

 • Seljavellir Guesthouse
  Erg leuk guesthouse, mooi opgezet. Het is redelijk nieuw en daardoor netjes en schoon. Ook zijn ze er super vriendelijk en helpen ze je graag meedenken over de rest van je reis. Door deze lieve mensen hebben wij het meest bijzondere ijs-meer (waar helemaal niemand was!) mogen zien. Tips van locals brengen je op de mooiste plekjes!
 • Fosshotel Glacier Lagoon
  Ik zou hier vragen om een kamer met zeezicht op de 2e verdieping, is het mooiste. Hier hebben wij het noorderlicht mogen aanschouwen!! Mega wauw!
 • Ion Adventure hotel in Nesjavellir
  Waanzinnig design hotel met een uitzicht waar je U tegen zegt!

De laatste paar dagen zijn we naar het westen gereden en de Golden Circle bezocht. In Reykjavik hebben we onze laatste dag doorgebracht, hier sliepen we in een Airbnb. Er zijn er genoeg in Reykjavik en het is zoveel leuker om een eigen appartementje te hebben en je onderdeel te voelen van de stad dan in een hotel te zitten 🙂

Er is een heel tof hostel in Reykjavik waar een restaurant bij zit. Dit zit een beetje verstopt want je moet eerst via een trappenhuis omhoog en dan kom je op de eerste verdieping het stijlvolle hostel en restaurant tegen. Dit hostel heet Kex en het restaurant de Kex Bar. Er is vaak livemuziek en heerlijk sfeertje! Zeker een bezoekje waard!

Hier wat tips voor de Golden Circle:

 • Kerio
  Een oude krater waar een meer in ligt. Je kunt om de krater heen lopen.
 • Geysir
  Dit is een gebied met meerdere geisers.
 • Gullfoss
  Dit is één van de grootste watervallen van IJsland.
 • Blue lagoon
  Dit is geothermisch verwarmd zeewater in de vorm van een soort spa. Wij hebben dit in de avond gedaan, was super leuk en mooi. Wel zou ik je aanraden om het rond de zonsondergang te doen, dan kan je het zowel in het licht als donker ervaren. Je moet trouwens wel op tijd online boeken want het is een populaire trekpleister.
 • Thingvellir National Park
  Dit natuurgebied is onderdeel van de ‘Golden Circle’. Hier ligt de geologische spleet tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische plaat. Je kunt hier duiken tussen die spleet en schijnt heel bizar mooi te zijn.

IJsland is zo divers en heeft zoveel te bieden. Ideaal voor avonturiers die iets bijzonders willen. Dus… go for it! Start that adventure!

Leave a Comment